Bu broşürün amacı bir deri hastalığı olan HS hastalığını daha iyi anlamanızı sağlamaktır. Genel hatlarıyla hastalığın ne olduğu, nedenleri, tedavi seçenekleri ve daha fazla bilgiye nereden ulaşılabileceği belirtilmektedir. Burada yazılanlar tedavi önerisi olmayıp, güncel kılavuzlar ışığında yazarın bilgi ve deneyimlerini yansıtmaktadır.

HS NEDİR?

Hidradenitis süppürativa; her iki koltuk altı, göğüs altları, boyun, kasıklar, bacakların birbirine sürten yüzleri ve anogenital bölge gibi apokrin ter bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde tekrarlayıcı abselerle karakterize bir hastalıktır. Toplumun yaklaşık %1’inde görülen tablo en çok ergenlik civarında başlar ve kadınlarda daha sıktır.


Şekil 1: (A) Meme arasında birbirinden ayrık sivilce benzeri lezyonlar. (B) Koltuk altında nodüler lezyonlar birleşerek tünellerin gelişimine neden olur. (C) Benzer tünel lezyonların kasıklarda görünümü. (D) İlerleyen dönemde tüm koltuk altının tutulduğu şiddetli (Hurley evre-3) hastalık.

Hastalığın Adına Ne Diyelim ?

Hastalık kişiler arasında farklı şiddetlerde olabilir. Önemli bir grup hasta bu vücut bölgelerinde sivilce benzeri lezyonlarla çoğu zaman tanı almaksızın yaşamını sürdürür. Öte taraftan bu şekilde başlayan şikayetler çok ciddi tablolara da ilerleyebilir. Hastalığın erken dönemlerinde siyah noktalar ve sivilceler görülürken, ilerleyen dönemlerde yangılı (inflame; kırmızı, kızarık, ağrılı) ve akıntılı abseler deri altında oluşturdukları tüneller ile birbirleriyle birleşmeye ve yayılmaya başlar. Yazık ki hastalık ilerledikçe, skarlar (izler) gelişerek komplike olmakta ve tedavi süreci zorlaşmaktadır. (Şekil 1)

Halk arasında ‘köpek memesi’ olarak bilindiği söylenmekle birlikte, HS hastalarının çoğu ne yazık ki bu rahatsız edici tanımı ilk kez doktorlar ve internetten duymaktadır. Dolayısıyla bu damgalayıcı ismin yerine HS veya hidradenit denmesi daha sağlıklıdır ve bu konuda başta doktorların hassasiyeti gereklidir.

HS hem fiziksel hem de psikololojik olarak hastaları ciddi şekilde etkiler. Şiddetli ağrı etkilenen alanlarda hareket kısıtlılığına neden olurken günlük aktiviteleri zorlaştırabilir. Yine bu alanlarda akıntının varlığı ve kötü kokusu hastanın mutsuzluğuna, utanmasına ve güven eksikliğine neden olarak sosyal kaçınmaya neden olabilir.


NEDENİ NEDİR?

Her ne kadar hastalığın neden oluştuğu tam olarak açıklanamasa da immun sistemin kıl foliküllerinde inflamasyon ve blokaja neden olabileceği düşünülmektedir. Deriye kıl folikülü vasıtasıyla salgılanan ter bezi içerikleri deri yüzeyine boşalamadığında, kıl folikülü şişerek patlayacak ve inflamasyona (yangı) neden olacaktır. Daha derin abse ve fistül gelişiminde, ter içeriğinin geriye zorlanması nedeniyle, içeriğindeki flora bakterileri ile birlikte daha derin dokulara yayılımı rol oynamaktadır.

Katkıda bulunan faktörler şunlardır;

• Apokrin ter bezlerine etki eden hormonlar rol oynayabilir. Kadınlarda mentrüel periodların öncesinde alevlenme görülebilir. (Bazı hastaların hormon tedavilerinden fayda görebilmesinin nedeni budur.)

• Deride normalde yaşayan bakteriler tıkalı kıl folikülü veya ter bezinde hapsolabilir. Bunun hastalığa neden mi olduğu, yoksa sadece inflamasyona mı neden olduğu açık değildir.

• İnflamasyon oluşumunda bağışıklık sistemi ön plandadır ve bağışıklığı baskılayıcı tedaviler faydalı olabilir.

• Bazı hastalarda, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıklarıyla ilişkili olabilir. Israrlı ishal, gaitada kan, açıklanamayan kilo kaybı ve devam eden karın ağrılarınız olduğu taktirde hekiminize müracaat edin.

• Akne, saçlı derinin disekan selüliti (tekrarlayan ve iz bırakan abseler) ve kıl dönmesi ile ilişkili olabilir.

• Sigara ve obezite HS ile ilişkilidir (HS hastalarının %60’ından fazlası sigara içicisidir). Her ne kadar normal kiloda ve sigara kullanmayan kişilerde HS görülse de bu faktörler hem hastalık gelişiminde hem de alevlenmelerinde role sahiptir.

• HS hastaları kolesterol yüksekliği, hipertansiyon ve diabet gibi hastalıklar açısından risk altındadır. Bu hastalıklar HS’ye neden olmaz, ancak şiddetli inflamasyon ilerleyen yıllarda bu hastalıkların gelişimini kolaylaştırır. Dolayısıyla hekiminiz taşıdığınız risk nedeniyle bu yönlerden sizi değerlendirecektir.

HS kalıtımsal mıdır?

Olguların 1/3’ünde görüldüğü üzere, HS bazen ailelerde görülebilmektedir. Bu durumdan HS gelişimine yatkınlık yaratan genlerin aktarımı sorumlu tutulmaktadır.

NE DEĞİLDİR?

  • HS bulaşıcı değildir ve başka birine bulaşmaz.
  • Ne bir enfeksiyondur ne de bir enfeksiyonun neticesinde gelişmiştir.
  • Kötü hijyenle ilişkili değildir.
  • Tüm benzerlikleri bir kenara akne değildir, ayrı bir dermatolojik hastalıktır.
  • Sizin bir hatanız değil, tıbbi bir hastalıktır.

HANGİ ŞİKAYETLERE NEDEN OLUR?

  • HS’nin abseleri çoğu zaman ağrılıdır. Koltuk altlarında varsa kol hareketlerini, kalçada yerleşmişse oturmayı zorlaştırır. Akıntı hastanın günlük yaşamını etkileyen bir hal alabilir. Belirgin olduğunda gün içinde sargı ve çamaşırların sık sık değişimi gerekir. Kötü koku hastaların en önemli rahatsızlıklarından biridir. Kokunun çevreden fark edilebilmesi bir yana, koku yokken dahi fark edilebileceği endişesi çoğu hastanın sırtındaki en önemli yüktür.
  • Akıntılı abseler, kötü koku, ağrı ve hareket kısıtlılıklarını sürekli yaşayan bu hastalarda depresyon beklenebilecek bir neticedir.
  • Eklemlerde inflamasyonla (artrit) ilişkili olabilir.

NASIL TANI KONUR?

  • Hekimin klinik muayene bulguları ve hastanın hikayesinde belirttiği tekrarlayıcı ve kronik nitelik tanı konulmasını sağlar. Spesifik bir tanısal testi yoktur. Kıl kökü iltihabı veya enfeksiyöz abse gibi yanlış tanılar konulması ne yazık ki sıktır. (Esme P, Akoglu G, Sari O, Caliskan E. Family physicians’ awareness and general knowledge of hidradenitis suppurativa: A survey research. Int J Clin Pract. 2021 Jul;75(7): e14186. doi: 10.1111/ijcp.14186) Yanlış tanı ile yıllar geçmesi nedeniyle, birçok hasta ilerlemiş ve kalıcı izler gelişmiş halde muayeneye gelmektedir.
  • Tanısı kolay olsa da, özellikle bu ilerlemiş hastalığı olanlarda hastalığa eşlik eden tabloların varlığının araştırılması, yoksa da takibinin yapılması için tanısal yöntemlere ihtiyaç vardır. Bu amaçla gelişebilecek metabolik hastalıklar açısından kan testleri ve kalça tutulumunda görüntüleme yöntemleri hekiminiz tarafından istenecek başlıca tetkikleridir.

HS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi her bireyde faklıdır ancak genel anlamda tıbbi ve cerrahi müdahalelerin birlikte yapıldığı bir hastalık olarak değerlendirilmelidir. İlaç tedavilerine benzer şekilde, cerrahi yaklaşımlar da erken dönemlerde daha basit iken, ilerleyen dönemlerde daha kapsamlı ameliyatlara ihtiyaç duyulmaktadır.

  • Tıbbi tedavi
    Hafif olgularda öncelikle kullanılan antiseptik solüsyon ve antibiyotikli kremler, diğer tüm evrelerde de kullanılır. Sık reçetelenen antibiyotikli tabletler genellikle uzun sürelerle (10-12 hafta) kullanılmayı gerektirir. HS’nin üzerine eklenmiş enfeksiyon varsa etkene yönelik tedavi yapılır ancak enfeksiyon olmadığında dahi uygun antibiyotikler inflamasyonun baskılanmasını sağlayacaktır.
    Orta ve şiddetli olgularda onaylı bir seçenek Adalimumab adlı biyolojik bir ilaçtır. Haftada bir yapılan bu iğne dermatoloğunuzun raporu ve takibi ile uygulanabilir. Birçok hasta için kurtarıcı olabilen Adalimumab, ne yazık ki tüm hastalar için doğru seçenek değildir ya da zamanla etkisinde azalma görülebilir. Bu durumda başka biyolojik ilaçların kullanımı hekiminiz tarafından dikkate alınacaktır. (1. Esme P, Akoglu G, Dalkıran CD, Caliskan E. Certolizumab pegol in the treatment of severe hidradenitis suppurativa after adalimumab failure: A real-life experience. Dermatol Ther. 2022; 35 (11): e15782.
    2. Esme P, Botsali A, Akoglu G, Caliskan E. An Anti-Interleukin-17A Monoclonal Antibody, Ixekizumab, in the Treatment of Resistant Hidradenitis Suppurativa: A Case Series. Skin Appendage Disord. 2022; 8 (4): 342-345.
    3. Esme P, Akoglu G, Caliskan E. Rapid Response to Certolizumab Pegol in Hidradenitis Suppurativa: A Case Report. Skin Appendage Disord. 2021; 7 (1): 58-61.)
    Her ne kadar Adalimumab ve antibiyotikler HS’nin ana tedavisi olarak görülse de, hastaya ait özellikler ve taşıdığı diğer hastalıklar dikkate alınarak, kilolu hastalarda metformin benzeri veya bazı kadınlarda anti-androjenik etkili doğum kontrol hapları tedavinize eklenebilir. Yine HS’nin bazı klinik formlarında sivilce tedavisinde kullanılan A vitamini türevleri fayda sağlayabilir. Bu yardımcı tedaviler hekimin, her hastanın öznel niteliklerine göre ve ilaç etkileşimleri dahil birçok faktörü dikkate alarak planladığı kombinasyonlardır.
  • Girişimsel İşlemler:
    HS hastalarına en sık yapılan işlemler muhtemelen absenin boşaltılması ve lezyon içine steroid enjeksiyonlarıdır. Genellikle erken evrelerde ve ağrılı nodüllere enfekte değillerse yapılan steroid enjeksiyonları inflamasyonu azaltarak hastayı rahatlatır. Bununla birlikte her iki yöntemin de HS’nin deri altındaki bozulmuş mimariyi düzeltmesi beklenemez.
    Zaman zaman alevlenen, yerleşik hale gelmiş lezyonlar için en iyi yaklaşım hastalıklı odağın yok edilmesine yönelik müdahalelerdir. Genellikle bu işlemler tıbbi tedaviler ile hastalığın kontrol altına alındığı, inflamasyonun söndüğü dönemlerde yapılır. Yapılacak müdahale şekli, her hasta ve lezyon için ayrı ayrı düşünülerek belirlenir. Olguya göre, cerrahi çıkarım için koter, radyofrekans, karbon dioksit lazer ile deroofing (nodül ve kanalların tavanının kesilerek açık bırakılması) yapılabildiği gibi ameliyathane koşullarında daha geniş cerrahi de gerekli olabilir. Caliskan E, Botsali A. How to perform ablative laser surgery for skin resurfacing? Turkderm – Turk Arch Dermatol Venereol 2022;56:46-50 (Şekil 2) Elbette çıkarılan alanın büyüklüğüne bağlı olarak iyileşme süresi uzayacaktır. Bu uygulamalar ile hastalıklı doku tamamen uzaklaştırılmakla birlikte yeni lezyonların çıkışını engellemek için gerekiyorsa medikal tedavi uygun şekilde devam ettirilmelidir. (Botsali A, Eşme P, Caliskan E. Commentary on “Surgical and postsurgical wound care in hidradenitis suppurativa”. Dermatol Ther. 2020 Nov;33(6):e14075. doi: 10.1111/dth.14075.) (Şekil 3)

    Cerrahi dışında lezyonları çıkarmaksızın yapılabilecek uygulamalar da vardır. Bu girişimsel işlemlerde genel amaç hastalıklı lezyonun yapısının bozularak yara izi dokusu benzeri bir yapıya dönüştürülmesidir. Nodül ve tünellerin içinden geçen bir kanül vasıtasıyla dondurulması işlemi (intralezyonel kriyoterapi) aslında HS lezyonunun soğuk ile yakılması olarak değerlendirilebilir. Benzer bir başka uygulamada ise HS lezyonlarının içine sklerozan olarak adlandırılan bir madde enjekte edilerek (skleroterapi) yine yara dokusu oluşturmaya çalışılır. (Şekil 4) Her iki uygulama cerrahiye göre daha az agresiftir ancak uygulama tekrarına daha fazla ihtiyaç duyulabilir.
    Bunların dışında tedavide bahsedilegelen lazer epilasyon, botoks, akapunktur gibi yöntemler ana tedavi unsurları değildir ve destek tedavi olarak değerlendirilmelidir. Bu yöntemlerin sizin için uygun olup olmadığını hekiminizle tartışarak belirlemeniz daha doğru olacaktır.

Kendi kendine bakım (Ben ne yapabilirim?)

  • Öncelikle sigara kullanmayın/ bırakın ve fazla kilolarınızı verin.
  • Etkilenen alanlar antiseptik sabun ve solüsyonlarla yıkanabilir.
  • Sıkı, terleten ve sürtünen giysilerden kaçının, hava almaya yardımcı, terletmeyen ve pamuklu giyinmeye çalışın.
  • Derinizin ısınması ve terlemesi şikayetlerinizi artırabileceğinden, derinizin terlemesini azaltacak ve bulunduğunuz ortamı serin tutacak önlemler alın.
  • Ancak ağrı veren belirgin abse varlığında etkilenen yeri ısıtacak ılık kompreslerin 10 dakikalık uygulanması ya da ılık banyo, abse içeriğinin boşalmasını kolaylaştırarak sizi rahatlatabilir.
  • Akıntınızın belirgin olduğu dönemlerde emici ped, gazlı bez veya atılabilir iç çamaşırlar fiziksel ve sosyal olarak sizi rahatlatacaktır.
  • Akıntının kokusu çok belirgin ise doktorunuza söyleyin, vereceği kremler size yardımcı olabilir. Başka bir seçenek ise 1/10 seyreltilmiş beyaz sirke emdirilmiş bez ile bölgenin silinmesidir. Bu amaçla market ürünleri kullanbilirsiniz.
  • Antienflamatuar olarak adlandırılan ağrı kesiciler ağrınızı azaltabilir.
  • Evden uzaklaşacağınız zaman beraberinizde gerekli olabilecek gazlı bez, çamaşır ve ağrı kesici gibi ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerinizi önceden hazırlayın.
  • Lazer epilasyon hastalığınıza zararlı olmadığı gibi, erken evre hastalarda hastalık şiddetini de hafifletebilir.

Şekil 2: Karbondioksit lazer ile hastalıklı alanın çıkarılmasının hemen sonrası ve yaklaşık 2. ayda yaranın kapandığı görünüm. Henüz kapanan pembe alanların tamamen iyileşmesi yaklaşık 6 ay daha devam edecektir.

Şekil 3: Tekrarlamaması için etkilenen tüm alanlar çıkarılmamalıdır. Bununla birlikte bu odağın bitirilmiş olması diğer alanlarda yeni lezyonlar çıkmayacağı anlamına gelmeyeceğinden tıbbi tedavi ile takip önemlidir. Rejeneratif yara örtüleri, hiperbarik oksijen gibi yaklaşımlar çok faydalı olduklarından imkanlar dahilinde yara iyileşmesini hızlandırmak için kullanılabiir.


Şekil 4: (A ve B) Skleroterapi ve intralezyonel kriyoterapi yöntemlerinde açık yara oluşturmaktan kaçınarak derinin altındaki hastalıklı dokunun yok edilmesi hedeflenir. Bununla birlikte bu yöntemlerde daha sınırlı da olsa elbette doku nekrozu (ölümü) görülür. (C ve D) Koltuk altındaki lezyonun öncesi ve 9 ay sonraki iz bırakarak iyileşmiş hali görülmektedir. Sınırlı hastalıkta faydalı olmakla birlikte, etkinlikleri daha kısıtlı olduğundan yaygın hastalıkta etkinlik beklenmemelidir.

HS İLE BAŞETMEK

HS’ye sahip olmanız sizin suçunuz değildir. İltihaplanma ve ağrı, evde rutin işleri yapma veya normal şekilde işe gitme yeteneğinizi etkilemenin yanında, hastalığın öngörülemezliği plan yapma konusunda sizi etkileyebilir. HS ile yaşamayı zaman zaman stresli ve duygusal olarak zorlayıcı bulabilirsiniz. Yalnız olmadığınızı ve yardım için ailenize ve arkadaşlarınıza başvurabileceğinizi unutmayın. Sevdiklerinizle olumlu konuşmalar yapmak, HS’nizin duygusal etkisini ve stresini azaltmaya yardımcı olabilir. HS’i olan diğer insanlarla bağlantı kurmak için güvenli bir alan sağlayan HS destek gruplarını internet ortamında bulabilirsiniz. Sizinkine benzer bir durumda olan insanların olduğunu bilmek bile yardımcı olabilir; HS’li akranlarınızdan bazıları, nasıl hissettiğinizi açıklamanız gerektiğinde size yeni yaklaşımlar, empati ve hatta sempatik bir kulak sağlayabilir. Dermatoloğunuza karşı açık ve dürüst olmak, onun nasıl olduğunuzu daha iyi anlamasını sağlayabilir. Ayrıca, stresinize yeni çözümler bulmak, sorunları daha net görmenize yardımcı olabilecek yeni bir bakış açısı sağlamak veya HS ile yaşamanın getirdiği duygusal sorunlarla baş etmek üzere bir psikoloğa danışabilirsiniz. Çalışıyorsanız yöneticinizle HS hakkında görüşmek isteyebilirsiniz: birlikte ortaya çıkan sorunları çözebilir ve iş baskısını hafifletmenin yollarına karar verebilirsiniz. Örneğin, işvereniniz işyerinde rahat bir gardırop sahibi olmanızı kabul edebilir veya bazı günler evden çalışmanıza izin vererek rahatsızlığınızı en aza indirmeyi kabul edebilir.


İLGİLİ YAYINLARIMIZ

  • Esme P, Akoglu G, Dalkıran CD, Caliskan E. Certolizumab pegol in the treatment of severe hidradenitis suppurativa after adalimumab failure: A real-life experience. Dermatol Ther. 2022;35(11):e15782. 
  • Esme P, Botsali A, Akoglu G, Caliskan E. An Anti-Interleukin-17A Monoclonal Antibody, Ixekizumab, in the Treatment of Resistant Hidradenitis Suppurativa: A Case Series. Skin Appendage Disord. 2022;8(4):342-345.
  • Botsali A, Eşme P, Caliskan E. Commentary on “Surgical and postsurgical wound care in hidradenitis suppurativa”. Dermatol Ther. 2020;33(6):e14075.
  • Esme P, Akoglu G, Sari O, Caliskan E. Family physicians’ awareness and general knowledge of hidradenitis suppurativa: A survey research. Int J Clin Pract. 2021;75(7): e14186.
  • Esme P, Akoglu G, Caliskan E. Rapid Response to Certolizumab Pegol in Hidradenitis Suppurativa: A Case Report. Skin Appendage Disord. 2021;7(1):58-61.
  • Caliskan E, Botsali A. How to perform ablative laser surgery for skin resurfacing? Turkderm – Turk Arch Dermatol Venereol 2022;56:46-50.
  • Esme P, Esme M, Caliskan E. Increased prevalence of family history of Alzheimer’s disease in hidradenitis suppurativa: Cross-sectional analysis of 192 HS patients. Dermatol Ther. 2020;33(6):e14219.
  • Esme P, Beksac B, Caliskan E. Temporary withdrawal of immunosuppressive treatments in patients with hidradenitis suppurativa during COVID-19 pandemic: A retrospective cross-sectional study. Gulhane Med J 2021;63:136-40
  • Balik ZB, Balik AR, Yucel C, Hayran Y,  Çaliskan E, Erel O. Investigation of thiol-disulfide homeostasis and ischemia-modified albumin levels in patients with hidradenitis supurativa. J Cosmet Dermatol. 2022;21(10):4748-4753.
  • Özkur E, Karadağ AS, Üstüner P, Aksoy B, Eşme P, Çalışkan E ve ark. Clinical and demographic features of hidradenitis suppurativa: a multicentre study of 1221 patients with an analysis of risk factors associated with disease severity. Clin Exp Dermatol. 2021;46(3):532-540.

FAYDALI DİĞER WEB SAYFALARI:

https://turkdermatoloji.org.tr/media/hasta_bilgilendirme/hidradenitis.pdf

https://www.bad.org.uk/shared/get-file.ashx?id=88&itemtype=document

https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hidradenitis-suppurativa-treatment